Smaragd, king of gemstones...

De smaragd is de edelste steen uit de groep van beryl-mineralen.
Een mineraal is een enkelvoudige of samengestelde stof, die als vaste stof in de vrije natuur voorkomt en gevormd is door geologische processen.

De naam ‘beryl’ komt uit het Oudgrieks en betekent ‘edelsteen met zeegroene kleur’.
Maar beryl kan evengoed een andere kleur hebben, en wordt daarom onderscheiden in een aantal variëteiten :

  • Smaragd – groen
  • Aquamarijn – groenblauw tot lichtblauw
  • Morganiet – roze
  • Goudberil – goudgeel
  • Heliodoor – geel tot geelgroen
  • Gosheniet – kleurloos
  • Bixbiet – rood

De smaragd wordt beschouwd als ‘de koning van de edelstenen’.  Het is een steen met een opvallend groene kleur - ‘smaragdgroen’ is trouwens een officieel erkende kleur.
Vaak is de smaragd troebel, als gevolg van insluitsels.  Deze worden vaak beschouwd als bewijs van echtheid.  Hoe helderder de steen, hoe hoger de prijs.

Bij de mooiste stenen wordt het ‘smaragdslijpsel’ toegepast, een speciaal trappenslijpsel.
Andere mooie stenen worden briljant geslepen (de meest gebruikelijk slijp voor diamanten) ; minder fraaie stenen worden ‘cabochon’ geslepen (bol), of getrommeld.  Op de foto’s onder deze tekst ziet u de respectievelijke slijpwijzen.

Smaragden zijn gevoelig voor stoten, druk en hitte.  Om te werken aan een juweel met smaragden – bv een ring op maat zetten – moeten de stenen verwijderd worden, en achteraf opnieuw gezet.

Synthetische smaragd is een door de mens gemaakte echte smaragd, met alle fysische en chemische eigenschappen van de natuurlijke smaragd.  Er zijn slechts minimale verschillen ; enkel door een edelsteenexpert zijn deze stenen van natuurlijke smaragd te onderscheiden.
De techniek is trouwens nogal kostbaar, waardoor deze stenen niet veel voorkomen.
Imitaties daarentegen komen vaker voor ; vaak zijn die gewoon van glas, of doubletten met glazen onderkant.

De smaragd wordt al sinds eeuwen gebruikt in sieraden en kunstvoorwerpen. 
In veel culturen staat de steen symbool voor macht, onsterfelijkheid en eeuwige jeugd.

Smaragden waren al zeer in trek bij de Egyptische farao's - vooral de smaragden van Cleopatra waren bekend.  Rond 1817 zijn resten van de smaragdmijnen van de farao’s teruggevonden.

In het oude Griekenland werd de smaragd geassocieerd met de god Hermes, boodschapper van de goden. De smaragd werd verbonden met waarheid, waarachtigheid en welbespraaktheid.

Bij de Romeinen waren alle groene stenen, en dus ook de smaragd, gewijd aan Venus, de godin van de liefde.  De kleur groen werd geassocieerd met de lente en met groeikracht.  Bij opgravingen in onder andere Pompeji zijn mooie sieraden met smaragd gevonden.
Keizer Nero gebruikte naar het schijnt een smaragd als bril.  Na het slijpen kon het mineraal beryl blijkbaar de gezichtscherpte verbeteren – het woord ‘bril’ is afgeleid van ‘beryl’ – en het groene kleurtje gaf de bloederige gladiatorengevechten ook ineens een ander aanzien.  De zonnebril op sterkte avant-la-lettre…

Bij de Azteken was de smaragd de steen van de aarde en de vruchtbaarheidsgoden.  Beelden van deze goden werden altijd versierd met groene stenen.  De kleur werd geassocieerd met de regen, die leven en vruchtbaarheid gaf.

Middeleeuwse legenden vertellen dat de smaragd uit de kroon van Lucifer is gevallen. Smaragd zou dus eigenlijk een helse steen zijn.  Maar juist daarom kon smaragd inzicht geven in hoe demonen te werk gaan, en kon je door het dragen van de steen deugdzaam leven en duivelse invloeden uit de weg gaan.

In sommige sprookjes kon je door een smaragd in je mond te nemen onzichtbaar worden, of de taal der dieren verstaan.

Ook in de edelsteentherapie wordt de smaragd vaak gebruikt voor zijn herstellende werking.
De steen zou helpen om negativiteit om te zetten in positiviteit en beschermen tegen psychische stoornissen.  Verder helpt smaragd ook om te leven in harmonie met jezelf en je omgeving.  Smaragd zou liefde en overvloed aantrekken, en helpen bij het overwinnen van tegenslagen.
Fysiek heeft de steen een positieve werking op o.a. reumatische aandoeningen, diabetes, allerlei inwendige organen en het gezichtsvermogen.

Ik zei toch al dat keizer Nero een smaragd gebruikte als bril  😁

                                  

            

© 2019 - 2024 Millecam | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel