Amethist, violet delight...
Dyonisos, de Griekse god van de wijn, werd op een dag beledigd door een sterveling. Hij zwoer dat hij de eerste sterveling die zijn pad zou kruisen zou vermoorden en creëerde trotse tijgers die zijn wraak zouden uitvoeren.
Die sterveling bleek een mooie jonge vrouw te zijn, Amethystos, die op weg was om een offer te brengen aan Artemis, de Griekse godin van de jacht. Artemis spaarde haar leven door haar te transformeren in een beeld van pure kristalkwarts, zodat de klauwen van de tijgers haar niet konden kwetsen.
Bij het zicht van het mooie beeld kreeg Dyonisos spijt van zijn actie en weende tranen van wijn. Zijn tranen kleuren het beeld paars en zo ontstond amethist…
Een mooie legende, maar de verschillende tinten paars waarin de amethist voorkomt, worden eigenlijk veroorzaakt door ijzer, in combinatie met ioniserende straling. Door de steen te verhitten ontstaan lichtgele, roodbruine, groene of kleurloze variëteiten.
Amethist is een edelsteen die vaak gebruikt wordt in juwelen. De violette variëteit van het mineraal kwarts is de bekendste steen uit de kwartsgroep. Het is de geboortesteen voor de maand februari.
De naam is afkomstig van het Oudgriekse μέθυστος (amethustos) ; dit zou ‘tegen de roes’ betekenen en dus wordt aangenomen dat de steen beschermt tegen dronkenschap. Wie wijn drinkt uit een beker vervaardigd uit amethist, zou niet dronken worden. Ik zou dat vooral NIET proberen als je nog met de wagen moet rijden
Tibetanen beschouwen de amethist als heilig voor de boeddha en maken er gebedskralen mee.
Op spiritueel vlak is de amethist de steen van de matiging en hij wordt dan ook vaak gebruikt om allerlei vormen van verslavingen te onderkennen en aan te pakken. Hij stimuleert de bovenste chakra’s en bevordert aldus intuïtie, spirituele groei en zelfinzicht.
Amethist heeft een reinigende werking en is geschikt om zowel een ruimte als het lichaam te zuiveren. Verder heeft hij een positieve invloed op allerlei vormen van hoofdpijn en helpt hij bij slaapproblemen.
De amethist wordt beschouwd als koninklijk en dus vaak gebruikt in kroonjuwelen. Een van de mooiste sets in amethist is deze van Queen Mary of Great Britain.
Tot in de 18e eeuw werd de amethist beschouwd als een van de meest waardevolle edelstenen, samen met diamant, saffier, robijn en smaragd. Maar sinds de ontdekking van grote hoeveelheden op diverse locaties, heeft de amethist veel van zijn waarde verloren.
Doordat de amethist ruim beschikbaar is, wordt zijn waarde niet bepaald volgens het gewicht van de steen (karaat), maar volgens zijn kleur. Verzamelaars kijken naar de diepte van de kleur ; in de waardevolste stenen zijn rode flitsen zichtbaar als deze geslepen zijn.
Op de foto’s : ruwe amethist, geslepen amethist (emerald cut), een ‘Deep Russian’ (een zeldzame soort) en de set kroonjuwelen van Queen Mary